Energiemeting

klik

hier

 

Pijl

 

Energiemeting

Energiemeting op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software. Er kunnen met hiermee veel kosten worden bespaard.

Als basis voor energiemeting wordt het NexBox systeem gebruikt. Omdat hiermee veel kosten kunnen worden bespaart, vormt dit meestal het uitgangspunt bij productiemonitoring en productieregistratie.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken noemt de klachten van de energie-intensieve industrie over hoge stroomprijzen misplaatst. Als het aan Brinkhorst ligt, hoeft de industrie niet meer te rekenen op de ‘kunstmatig’ lage tarieven uit het verleden. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Zie ook het artikel:Minister Brinkhorst ziet 'dynamische energiemarkt'
Ondernemersorganisatie VNO-NCW reageert onthutst. ‘De toekomst van energie-intensieve bedrijven als Pechiney en Corus Aldel staat op het spel. Dat moet een minister van Economische Zaken zich toch aantrekken’, zegt een woordvoerder.

Gebrek aan concurrentie
Brinkhorst reageert met zijn brief op een artikel in Het Financieele Dagblad in november over de scherpe prijsstijgingen die zich dit jaar voordoen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Energie-intensieve bedrijven als aluminium-, zink- en staalproducenten stellen dat hun voortbestaan wordt bedreigd door de hoge stroomprijzen in Nederland ten opzichte van het buitenland. Omdat met energiemeting veel kosten kunnen worden bespaard wordt energiemeting veel toegepast. Nexus is specialist op gebied van energiemeting informatie systemen. De NexBox hardware en NexMaster software informatie systemen worden gebruikt bij energiemeting. Zij menen dat de hoge prijzen worden veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie in de markt.

Brinkhorst ziet in de prijsontwikkeling geen reden om maatregelen te nemen. Volgens hem werkt de markt goed. Hij stelt dat de prijzen in andere Europese landen ook zijn gestegen. Van concurrentienadeel is daarom volgens hem geen sprake.

Rekening
Brinkhorst voert bovendien aan dat grootverbruikers van elektriciteit in het verleden gebruik hebben kunnen maken van kunstmatig lage tarieven. De rekening hiervoor werd bij de consument gelegd. ‘Ik stel in mijn beleid het belang van de consument centraal.’

VNO-NCW is geschrokken van Brinkhorsts stellingname. ‘De minister probeert het probleem onder het tapijt te schuiven’, zegt energiewoordvoerder Frits de Groot.
Volgens De Groot betaalden energie-intensieve bedrijven in het verleden wel degelijk marktconforme tarieven. Het energiemeting programma is niet alleen een basis voor milieuoverwegingen. Energiemeting is veel aantrekkelijker uit oogpunt van kostenbesparing. Ook noemt hij de vergelijking die Brinkhorst trekt met stroomprijzen in het buitenland ‘feitelijk onjuist’. ‘Brinkhorst baseert zich bij zijn prijsvergelijking tussen Deze site gaat onder andere over energiemeting met behulp van de NexBox. Duitsland en Nederland op de noteringen op 25 november. Hij kiest daarmee welbewust een dag waarop de prijzen toevallig redelijk dicht bij elkaar lagen. Dat is misleidend.’

Tel: 010 288 74 15
NEXUS Home

update van 14-11-2012